Boomfeestdag

Boomfeestdag

Woensdag 14 maart werd de 62ste editie van de Nationale Boomfeestdag gehouden. Naar verwachting deden er 100.000 kinderen mee in ruim 290 gemeenten in Nederland. Zij plantten deze dag met elkaar zo’n 200.000 bomen en struiken. Het landelijke startschot werd gegeven in de gemeente Oldambt.

Een aantal fractievoorzitters uit de Tweede Kamer gingen samen met de lijsttrekkers uit Oldambt in gesprek met 350 Oldambtster kinderen over onder andere de klimaatdoelen, het belang van natuureducatie en de essentaksterfte. Dit zogenaamde groendebat werd geleid door Boomfeestdag-voorzitter Albert Verlinde.

Essentaksterfte
Staatsbosbeheer roept de hulp van kinderen in om tijdens de Nationale Boomfeestdag een start te maken met de campagne om zieke essen, die zijn getroffen door de essentaksterfte, te vervangen.

Duizend nieuwe bomen
In het kader van de campagne van Staatsbosbeheer plantte gedeputeerde Henk Staghouwer, burgemeester Pieter Smit, hoofd Staatsbosbeheer Groningen Rieks van der Wal en Albert Verlinde samen met de kinderen die meedoen aan de Boomfeestdag maar liefst duizend nieuwe bomen in dorpsbos De Hoogte bij Heiligerlee. In dit bos zijn veel essen verwijderd omdat ze waren aangetast door de essentaksterfte.

Bomen in Blauwestad
Ook in Blauwestad werden nieuwe bomen geplant tijdens de Boomfeestdag. Dit gebeurde nabij de Wilgenborg, waar de langste fietsbrug van Europa wordt aangelegd: de Blauwe Loper. Deze brug vormt straks een nieuwe verbinding tussen Winschoten en Blauwestad en gaat over het Oldambtmeer, een ecologische zone, de snelweg A7 en het Winschoterdiep. Aan de voet van deze toekomstige brug wordt een bomencirkel geplant door de deelnemende kinderen en de fractievoorzitters van de Tweede Kamer.

Prinses Irene
Prinses Irene is dit jaar eregast bij de Boomfeestdag; en dat is niet voor niets, want zij zet zich al jaren in voor de natuur en vooral om kinderen én volwassenen bewust te maken van het feit dat de natuur zó belangrijk is voor een gezond klimaat en dus voor de aarde. Daarom heeft de prinses het NatuurCollege opgericht. Dit college probeert om mensen opnieuw te verbinden met de natuur. Wij, mensen, zijn namelijk, net als planten, bomen en dieren, onderdeel van de natuur, maar……dit wordt heel vaak vergeten.

De groepen 6 en 7  van de school waren deze dag ook aanwezig. Op onze besloten Facebookgroep staan prachtige foto's, van deze zeer geslaagde dag, gemaakt door Trijntje Timmer.