Terug naar Nieuws

Nieuws uit Den Haag (schoolreis groep7/8) dag 2

Gepubliceerd op: , door: OBS De Uilenburcht
Nieuws uit Den Haag (schoolreis groep7/8) dag 2

Een Koninklijk tintje…

Na een korte nacht moesten we alweer op tijd uit de veren. De wekkers waren gezet en bijna iedereen was er op tijd uit. Behalve één groepje van een zekere juf die haar wekker had gezet en daarna de telefoon uit had gedaan….. ik hoor u denken, maar u heeft het mis. Het was juf Iris… En toch waren alle dames allemaal fris en fruitig aan het ontbijt.

Na een zalig ontbijtje met harde bolletjes, eitjes, krentenbollen, yoghurt en vele soorten beleg smeerden we onze lunchpakketten. We kregen een pakje drinken en een lekkere koek. De tas was gevuld en we konden op pad. Bob stond alweer te wachten en we reden richting Den Haag. We reden tot aan de deur van Panorama Mesdag. Daar liepen we door een lange gang met prachtige schilderijen van Mesdag. Woeste golven en prachtige oude schepen. Ze waren zo groot dat de kinderen zich wel afvroegen of dat aan een huiskamerwand in Beerta zou passen.

Na de lange donkere gang en de wenteltrap naar boven kwamen we dan in de lichtkoepel in het midden van het Panorama van Mesdag. Wat indrukwekkend.

Na een poosje gekeken te hebben heeft een medewerker ons laten zien dat er sprake is van gezichtsbedrog. Door zelf naar het schilderij te lopen (14 meter vanaf de railing) zagen we de man steeds groter worden en de getekende gebouwen steeds kleiner…. Een reusachtig lijkende klomp uit de verte bleek een heel klein klompje te zijn.

Na het Panorama liepen we rustig richting de Gevangenpoort. Bij het paleis zagen we een groep protesterende mensen staan. Het bleken Mexicanen. Ze hadden pamfletten bij zich waarop vermiste Mexicaanse studenten stonden. We deden navraag en hoorden dat de Mexicaanse president op staatsbezoek was en een lunchafspraak bij de Koning had.

Willem Alexander hadden we net gemist, die kwam lopend naar het paleis. Er werd ons verteld dat het bezoek uit Mexico in aantocht was.

Dus we hebben gewacht, camera in de aanslag. Eerst kwam onze Koningin bij het Paleis. Ze maakte haar entree in een prachtige jurk met bloemen van de ontwerper Natan. Op de treden van het bordes draaide zich nog even om naar ons en zwaaide. Uiteraard hebben wij toen nogmaals het Wilhelmus uit volle borst gezongen.

President Enrique Pena Nieto en zijn vrouw kwamen onder politie-escorte aangereden. De deuren van het Paleis gingen open en onze Koning en Koningin wachtten hun bezoek op in de gang van het Paleis.

De deuren sloten en wij vervolgden onze reis.

Bij de Gevangenpoort aangekomen werden we door een medewerker rondgeleid. Indrukwekkende ruimtes traden we binnen. Met zijn allen in een gajool (cel). Op de zolder stonden alle martelwerktuigen die in de Middeleeuwen buiten stonden. De kinderen hadden goed opgelet en wisten alle vragen goed te beantwoorden.

Als laatste activiteit stond het Museon op het programma. We startten met het oplossen van een echte misdaad. Vanochtend voordat het museum haar deuren opende is er een medewerker op brute wijze overvallen. Een andere medewerker kwam binnen en toen is de dader op de vlucht gegaan. Naast het slachtoffer vonden de kinderen wit poeder, een hamer, een brief, een notitie en een voetafdruk. Op het glazen raampje van een kastje werd nog een vingerafdruk gevonden.

De kinderen gingen in tweetallen aan de slag met het alle bewijzen.

Echte scheikundige proefjes in reageerbuisjes (met water en azijn) leverde op dat we erachter kwamen dat het niet ging om cocaïne (wat de kinderen aannamen)maar om bakpoeder.  Het was dus een poederbrief.

Na ook de schoenmaat en de vingerafdruk te hebben herleid hebben we de dader in de kraag kunnen vatten. Het bleek te gaan om een medewerker van het Museum. Na deze leuke crime les konden de kinderen vrij rondlopen en leuke dingen ondernemen. Terug in de Riddertijd…. jezelf testen…..etc.

Uiteindelijk rolden we de bus weer in en Bob heeft ons luid zingend (van Borsato via Ciske de Rat naar Zoutelande van Blof) naar Noordwijkerhout gebracht. Daar stond een burgermenu op ons te wachten waar iedereen hongerig op aanviel. Wel 5 van de 19 kinderen aten groente! Knap werk.

’s Avonds is iedereen lekker zijn eigen gang gegaan en om 9 uur startte de bonte avond. En bont was het zeker. Yorick met roze pruik, Erik N met prachtige rok (niet van Natan)…. Zingen, quizzen, goochelen, toneel … helemaal TOP. Het was weer een 200% geslaagde dag!

Wat zullen we lekker slapen…… zzzzzzzzzzzz

Bekijk ook

dag van de leraar

Gepubliceerd door: OBS De Uilenburcht
5 oktober was het de dag van de leraar, maar omdat we het toen al zo druk hadden met het kinderboekenweek-kiva feest hebben we de dag van de leraar naar deze week verschoven....
 

Nieuwsbrief 3

Gepubliceerd door: OBS De Uilenburcht
Het laatste nieuws van de school met uw speciale aandacht voor het stukje over de inloopouderavond, de lampionnenshow en de fruitdagen.We wensen u veel leesplezier
 

Jeugdfonds Sport & Cultuur!

Gepubliceerd door: OBS De Uilenburcht
Uw dochter wil op judo, uw zoon wil gitaarles.  Maar u heeft geen idee waar u het geld vandaan moet halen? Misschien kan het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpen! Zij betalen de contributie/lesg…
 

KC de Uilenburcht

Directeur: Iris Kuiper

F.J.J Dreweslaan 1
9686 NG Beerta

0597 - 331 651
kcdeuilenburcht@sooog.nl