Terug naar Nieuws

Nieuws uit Den Haag (schoolreis groep7/8)

Gepubliceerd op: , door: OBS De Uilenburcht

Al meer dan 40 jaar reist De Uilenburcht af naar het bruisende politieke hart van Nederland. 3 dagen vol cultuur gezelligheid en de nodige humor zorgen voor een onvergetelijke reis waar nog jááááááááren over gepraat wordt.

 

 

Maandag 23 april

Na flink uitgezwaaid te zijn door alle ouders en uitgezongen door de opa en oma van Mandy bracht chauffeur Bob ons in beweging. Aan het einde van De Dreweslaan kwam het eerste obstakel. Geen file in Beerta, maar de auto’s van de familie Buitendijk 😉

Het loste zich snel op en we vervolgden onze reis door de Schoolstraat. Daar op nog geen 100 meter van school gingen de eerste tassen open en kwamen de pondsdozen snoep tevoorschijn. Een record is gevestigd.

Eenmaal flink op weg stelde chauffeur Bob zich aan ons voor met: Mijn naam is Bob en straks op de snelweg kun je om de 10 minuten lezen hoe fris ik ben….. Het ijs was gebroken.

Na een plasstop bij Hajé in de polder, waar de eerste souvenirs werden gekocht, reden we door naar Den Haag.

Madurodam was uitstap nummer 1. Al van ver zagen de kinderen Hansje Brinker staande tegen en met zijn vinger in de dijk. Hendrik vroeg zich nog even af of we er ook alleen met kleingeld mochten betalen 😉😉 Na een groepsfoto zijn we Madurodam binnen gegaan.  Eenmaal binnen was er een korte film over het ontstaan van Madurodam. Het leven van Georg Maduro werd door middel van een prachtig gemaakte film belicht. Kippenvel.   In het park zelf hebben de kinderen genoten. We zagen ze bijna niet terug. Delftsblauwe klompjes bestellen bij een fabriek, een minimarsje laten vervoeren bij de Mars fabriek, een video van jezelf laten maken vliegend boven Madurodam…of een souvenirtje kopen in de winkel en alle gebouwen bewonderen (station Groningen met peerd van ome Loeks, Paleis op de dam met monument, Erasmusbrug waar je over kon lopen, De Domtoren, zelfs een muziekfestival met Tiësto en nog vele andere bezienswaardigheden….) die op schaal 1:25 zijn gemaakt.

Ook waren er tijdelijke tentoonstellingen bijvoorbeeld over de ontdekking van New York.

Na 3 uur in het park te hebben vertoefd vervolgden we onze weg richting Den Haag centrum. Daar werden we op de Lange Voorhout afgezet en hebben een wandeling gemaakt door Den Haag. Langs het pand waar Willem Alexander woonde (studententijd) naar Paleis Noordeinde een meter of 10 verder. Daar, zittend onder een prachtige Kastanjeboom, hebben we het volkslied gezongen. Vlak achter ons een monument voor de vrijheid van Koningin Wilhelmina.

Vanaf het Paleis zijn we naar het Vredespaleis gelopen. Daar bij het monument voor de vrede stond een groep Armeense mensen feest te vieren. Na een gesprekje met één van de aanwezigen bleek dat ze feestvierden omdat de Armeense dictator na jaren was afgetreden. De groep feestende Armeniërs wilden symbolisch, per foto,  de dictator naar het Vredespaleis brengen. Om er mee aan te geven dat ook hij berecht zou moeten worden. Na dit indrukwekkende verhaal zijn we weer teruggelopen richting het Binnenhof. Daar kregen eerst een 4- tal Marechaussees veel bekijks. We werden goed beveiligd.

Toen onze gids gearriveerd was hebben een rondje Binnenhof gedaan. We kregen uitleg over wie de Ridderzaal heeft laten bouwen en welke functie de gebouwen nu hebben.

Ook zagen we het ooievaarsnest boven op het dak van de Ridderzaal. Vroeger was hier altijd een ooievaarspaar. De mensen in Den Haag konden van verre het nest zien en zo heeft Den Haag de ooievaar in haar wapen gekregen. Later lieten de ooievaars Den Haag voor wat het was. De stad is ze wat te druk geworden. Het nest zit er nog steeds.

Onder in de kelder van de Ridderzaal hebben we eerst een film gezien over onze rechtstaat en over het gebruik van de Ridderzaal. Vervolgens gingen we via een naar rechtsdraaiende wenteltrap (zo hadden de ridders hun hand met zwaard vrij om te gebruiken als ze bij de trap naar beneden liepen. De naar boven rennende vijand werd zo verslagen.

Boven op het balkon mochten we plaatsnemen en kregen we informatie van onze gids.. Daarbij werd hij flink gestoord door een groep technici die het geluid gingen testen in de Ridderzaal. Morgen is er een bijeenkomst van mensen die het gaan hebben over …..Safe europe.. heel veel meer kon onze gids hier niet over vertellen. Bastian vroeg zich nog een af of we misschien op de koel van de Stoning (leuke verspreking) mochten zitten, maar dit was niet het geval.  Alleen de Koning en de Koningin mogen hierop plaatsnemen.

Weer uit de Ridderzaal stond chauffeur Bob in de buurt van het Malieveld. Hij bracht ons na een uurtje rijden bij Stay-okay Noordwijk. Daar konden we eerst de kamers bekijken en buiten spelen en na een half uurtje aan tafel.

Een lopend buffet met groentesoep, stokbrood, verschillende soorten sla, dressing, olijven, zongedroogde tomaatjes, bieslook, en pasta met verschillende sauzen. Zelfs de geraspte kaas was niet vergeten.

Een kokostoetje met vlokken maakte het geheel compleet. 

Er is lekker gegeten en na het eten prima afgeruimd. De een wat meer uit zichzelf en de andere wat meer gestuurd 😉 Toen was het tijd om de bedden op te maken. Dat zorgde her en der nog wel voor vraagtekens. Waar is dat laken voor?

En hoe gaat het dekbed in de hoes? Of ze allemaal onder een perfect gedekt bed liggen vragen we ons af, maar slapen doen we vast lekker. Want de bedden liggen lekker aldus de jeugd.

Tegen een uur of 8 vertrokken we richting duinen en strand. Na een wandeling van een klein half uurtje hebben we op  het strand levend Stratego gespeeld. Al bij de uitleg bleek dat Jip een glansrijke carrière in het leger tegemoet kan zien.

In het donker terug door de duinen naar de herberg is zelfs met zaklamp spannend. Eenmaal terug in de herberg hebben we veel plezier. In de late uurtjes zoeken we onze bedden op en doen we een poging om te slapen. Met de mooie herinneringen aan een fijne dag denken we aan de dag van morgen. Weer vroeg dag!

 

Bekijk ook

dag van de leraar

Gepubliceerd door: OBS De Uilenburcht
5 oktober was het de dag van de leraar, maar omdat we het toen al zo druk hadden met het kinderboekenweek-kiva feest hebben we de dag van de leraar naar deze week verschoven....
 

Nieuwsbrief 3

Gepubliceerd door: OBS De Uilenburcht
Het laatste nieuws van de school met uw speciale aandacht voor het stukje over de inloopouderavond, de lampionnenshow en de fruitdagen.We wensen u veel leesplezier
 

Jeugdfonds Sport & Cultuur!

Gepubliceerd door: OBS De Uilenburcht
Uw dochter wil op judo, uw zoon wil gitaarles.  Maar u heeft geen idee waar u het geld vandaan moet halen? Misschien kan het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpen! Zij betalen de contributie/lesg…
 

KC de Uilenburcht

Directeur: Iris Kuiper

F.J.J Dreweslaan 1
9686 NG Beerta

0597 - 331 651
kcdeuilenburcht@sooog.nl